Cum poți șterge o amintire din creier, așa cum ai văzut în filme

de: Bianca Prangate
17 03. 2019
blacdovfx/iStock

Când ai o amintire urâtă pe care vrei să o uiți, probabil cauți să o blochezi sau să o ignori, dar cercetătorii cred că ar trebui să faci chiar opusul.

Un studiu realizat de oamenii de știință din Texas cred că pentru a uita în mod intenționat o amintire e nevoie de o activitate cerebrală crescută cu privire la acea amintire. Mai exact, dacă vrei să uiți ceva, trebuie să te concentrezi mai mult pe acel lucru.

„Un nivel moderat de activitate cerebrală este esențial pentru acest mecanism de uitare”, a explicat psihologul Tracy Wang de la University of Texas din Austin. „Prea mult și va întări amintirea;  prea mic și nu vei mai putea să o modifici”.

Uitarea voluntară a amintirilor nedorite este bună din mai multe puncte de vedere. În primul rând, ajută creierul uman să nu devină prea copleșit. În al doilea rând, îi ajută pe oameni să treacă peste experiențele și emoțiile negative pe care vor să nu le mai experimenteze.

„Am vrea să renunțăm la amintirile care declanșează răspunsuri maladaptive, precum amintirile traumatice, pentru a putea răspunde la experiențele noi prin modalități mai adaptive”, a explicat unul din cercetători, Jarrod Lewis-Peacock. „Decenii de cercetare au arătat că avem abilitatea de a uita voluntar ceva, dar că felul în care creierele noastre fac asta încă este pus sub semnul întrebării”.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 24 de tineri adulți, cărora le-au dat să vadă fotografii cu diverse peisaje și fețe. De asemenea, li s-a zis dacă să rețină fotografiile sau să le uite. În timpul experimentului, creierele participanților (mai exact, regiunile cortexului temporal ventral) au fost monitorizate prin intermediul mașinăriilor cu rezonanță magnetică. Astfel, au descoperit că actul uitării necesită mai multă activitate din partea creierului decât cel al reținerii.

Ce-i drept, uitarea unor imagini la comandă este cu mult mai diferită decât cea a uitării unor evenimente traumatizante. Cu toate astea, cercetătorii cred că mecanismele din creier care se ocupă cu uitarea în ambele cazuri ar putea fi unele și aceleași.